Arbeidsongeschikt?
Dit zijn de mogelijkheden.

Arbeidsongeschikt?
Dit zijn de mogelijkheden.

Arbeidsongeschikt? Dit zijn de mogelijkheden.

Je hebt de sprong gewaagd en bent zelfstandig ondernemer geworden. Eindelijk heb je jouw eigen bedrijf, meer verantwoordelijkheid en veel keuzevrijheid. Je werkt hard, hebt een prima inkomen en bent ontzettend trots op je eigen onderneming. Wel ben je ook zelf verantwoordelijk voor alle kosten, zoals je administratie, oudedagvoorziening en het opbouwen van een buffer. Wat als je ziek wordt, je lange tijd eruit ligt of zelfs helemaal niet meer kunt werken? Een spaarpotje is dan handig, maar je kunt ook de bijstand in. Of zorg je voor een voorziening in de vorm van een broodfonds of arbeidsongeschiktheidsverzekering?

 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten

 Met behulp van een AOV kun jij je verzekeren tegen inkomstenverlies: je ontvangt een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Dit is het geval wanneer je ziek wordt of een ongeval krijgt en niet meer kunt werken. Met een AOV kom je dan toch rond.

 

Wat kost een AOV?

Elke AOV is persoonsgebonden: er wordt altijd gekeken naar de looptijd, het eigen risico, je leeftijd, je beroep en het bedrag waarvoor je wilt worden verzekerd. Gemiddeld genomen kost een AOV tussen de € 200,- en € 500,- per maand, tenzij je een risicoberoep uitoefent of bijna je pensioenleeftijd hebt bereikt. De premie die je hiervoor betaalt is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Het nettobedrag valt altijd in je voordeel uit.

 

De looptijd van een AOV

Het is gebruikelijk om je AOV door te laten lopen tot het moment dat je recht hebt op een AOW. Wil je een AOV afsluiten voor een kortere periode? Dat is mogelijk: je betaalt dan ook een lagere premie.

 

Welk beroep oefen je uit?

Elke verzekeringsmaatschappij kijkt naar het risico van je werkzaamheden. Voer je veel van je werkzaamheden achter je laptop uit? Dan is het risico doorgaans lager dat dat van iemand die actief meewerkt aan bouwprojecten. Hoe meer risico’s je werkzaamheden met zich meebrengen, hoe hoger de premie.

 

Het verzekerde bedrag

Om je AOV te bepalen, is het belangrijk om goed te kijken naar wat je nodig hebt als je thuis komt te zitten. Er vallen namelijk kosten weg, zoals je reiskosten of andere kosten die je maakt voor je werkzaamheden. De meeste zelfstandig ondernemers kiezen voor een dekking van 80% van hun inkomen. Hoe minder je nodig hebt, hoe lager je premie.

 

Wachtperiode

Bij het afsluiten van een AOV kun je kiezen voor een wachtperiode. Hierbij geldt: hoe langer deze periode, hoe lager je maandelijkse premie. Kies je voor een langere wachtperiode totdat je uitkering ingaat? Dan kun je ook alleen een uitkering krijgen als de arbeidsongeschiktheid langer duurt dan de wachtperiode.

 

Gebruikmaken van een broodfonds

 Een broodfonds is een groep van minimaal 20 en maximaal 50 zzp’ers/ondernemers die samen een vangnet creëren voor wanneer iemand uit de groep arbeidsongeschikt raakt. In de praktijk bestaat zo’n groep vaak uit vakgenoten en netwerkgroepen van ondernemers die elkaar kennen. Het vertrouwen is dan ook groot. Elke maand wordt er geld gestort op een gereserveerde rekening. Raak je arbeidsongeschikt? Dan ontvang je geld van de overige ondernemers. Hoe meer geld je wilt ontvangen, hoe meer je maandelijks dient in te leggen.

De inleg varieert van € 34,- tot € 113,- per maand. De uitkering die hierbij hoort is gemiddeld tussen de € 750,- en € 2500,- per maand. Als je arbeidsongeschikt wordt, ontvang je maximaal twee jaar geld van het broodfonds. Wil je eruit stappen? Dan neem je jouw inleg mee.

 

Het broodfonds is ontzettend handig, maar brengt ook risico’s met zich mee. Raken er meerdere ondernemers ziek? Dan kan het zijn dat er geen geld meer is op het moment dat jij arbeidsongeschikt raakt.

 

Goed verzekeren doe je bij GoodSure

In samenwerking met Goodweek ZZP verzorgt GoodSure verzekeringen voor zzp’ers. Dit doen ze volledig onafhankelijk, zodat altijd een verzekering op maat kan worden aangeboden. GoodSure heeft de beste verzekeringen tegen de scherpste voorwaarden ingekocht bij betrouwbare partijen in de markt. Benieuwd? Binnen 24 uur ontvang je een offerte voor de door jou aangevraagde verzekeringen. Zo wordt verzekeren wel heel makkelijk!

Het broodfonds is ontzettend handig, maar brengt ook risico’s met zich mee. Raken er meerdere ondernemers ziek? Dan kan het zijn dat er geen geld meer is op het moment dat jij arbeidsongeschikt raakt.